|
ZASADY
ZDROWIA
Jest to
czternaście prostych zasad, które zastosowane w życiu zwykle czynią
wiele dobrego dla naszego samopoczucia, zdrowia i stosunków z innymi
osobami, w tym z Bogiem. Porady są jasne, tylko czy będziemy mieli w sobie
tyle sił, aby z nich skorzystać?
1
Pokarmy pochodzenia
zwierzęcego (mięso i wszelkie jego
przetwory oraz produkty nabiałowe) mogą zawierać wirusy raka
i białaczki, dioksyny, priony, cholesterol, antybiotyki i wiele
innych zagrażających naszemu zdrowiu i życiu
związków. Z tego powodu, należy coraz bardziej ograniczać ich
spożycie, a jeść więcej pokarmów pochodzenia roślinnego, które
chociaż mogą być także skażone chemicznie, to nie zawierają
najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia substancji, a ponadto
posiadają wiele związków skutecznie zwalczających najgroźniejsze
nawet choroby.
Obecnie wszystkie
rodzaje mięsa, pokarmów nabiałowych oraz ryb są mocno skażone i
niebezpieczne dla zdrowia. Spośród produktów mięsnych szczególne
zagrożenie może stanowić spożywanie wieprzowiny i wołowiny oraz ich
przetworów (parówki, kiełbasy, szynki itp.). Jeśli zaś chodzi o
pokarmy nabiałowe najbardziej niekorzystne dla zdrowia są sery żółte
oraz pokarmy, w których skład wchodzi jednocześnie nabiał i cukier
(naleśniki, placki, ciasta, lody, desery, ciastka, słodycze, budynie
itp.).
Zamiast produktów
mięsnych można spożywać pasztety, kotlety, parówki czy nawet flaki z
soi i proteiny sojowej, soczewicy, ryżu, kaszy gryczanej, itp. Mleko
krowie warto zastąpić mleczkiem sojowym lub owsianym a sery żółte i twarogi,
serem z soi o nazwie „Tofu”. Produkty te można nabyć w sklepach ze
zdrową żywnością lub przygotować samemu korzystając z przepisów
wegetariańskich.
[]
2
Osoby poważnie chore,
np. na raka, z oczywistych powodów, muszą nie tylko
ograniczyć, ale nawet całkowicie zrezygnować ze spożycia wszelkich
pokarmów mięsnych, nabiałowych a także smażonych potraw. Spośród zaś
pokarmów roślinnych, przez przynajmniej pół roku, powinny jeść
wyłącznie te, które w tym przypadku mają właściwości lecznicze:
wszystkie świeże i surowe warzywa (głównie: marchew, buraki, sałatę,
pomidory, seler, czosnek, kapustę, brokuły i nać pietruszki),
wszystkie świeże owoce (szczególnie grejpfruty i pomarańcze), świeże
przetwory z soi, fasoli i soczewicy (pasty, gęste zupy z burakami i
ziemniakami itp.), kaszę jaglaną i płatki owsiane gotowane nie na
mleku, ale tylko na wodzie oraz nasiona słonecznika, pestki dyni i
orzechy (laskowe włoskie lub migdały i nie więcej niż 5 do 10
dziennie).
3
W celu uzyskania
lepszych wyników należy przynajmniej na okres leczenia wykluczyć lub
ograniczyć spożycie wszelkich tłuszczów: smalcu, masła
krowiego, margaryny i nawet roślinnych olejów a używać jedynie
oliwę z oliwek tłoczoną na zimno (np. Extra Vergine). Jest to
jedyny zdrowy tłuszcz, powszechnie znany ze swych leczniczych
właściwości. Nie wolno używać go do smażenia i nie dodawać do
gorących potraw, ale do ciepłych np. ciepłej zupy, ziemniaków, kasz
a także do surówek, past, chleba, itp. Do smażenia potraw można
używać oleju z oliwek tłoczonego na gorąco, ponieważ pod wpływem
wysokiej temperatury uwalnia on mniejsze ilości szkodliwych związków
niż inne oleje. Sam zaś proces smażenia powinien odbywać się w jak
najniższej temperaturze.
[]
4
Niezbędną koniecznością
jest także całkowita rezygnacja z wszelkich używek takich
jak: napoje alkoholowe (włącznie z piwem i winem, które podobnie jak
każdy inny alkohol przyczyniają się do raka jelita grubego), kawa z kofeiną
i bez kofeiny (kawa bez kofeiny przyczynia się do miażdżycy i raka w
nie mniejszym stopniu, co kawa z kofeiną), herbata, czekolada,
coca-cola, pepsi-cola, itp. Wszystkie ww. używki mają właściwości
rakotwórcze, osłabiają system obronny i powodują niedobór witamin i
minerałów.
5
Aby usprawnić proces
leczenia należy wystrzegać się spożywania: nadmiaru szkodliwych
konserwantów, octu, pieprzu, ostrej papryki,
gałki muszkatołowej, chrzanu, musztardy,
proszku do pieczenia, cynamonu i nadmiaru
soli. Zamiast rafinowanej soli można spożywać sól nie
rafinowaną, morską lub jodowaną.
6
Rafinowany cukier
ograbia organizm człowieka ze składników odżywczych i bardzo mocno
osłabia układ odpornościowy, hamując w ten sposób proces leczenia.
Należy więc zaniechać jego spożywania a zastąpić umiarkowanymi
ilościami cukru brązowego, złocistego lub miodu. Najzdrowszym jednak
sposobem słodzenia potraw jest dodawanie do nich świeżych i
suszonych owoców a szczególnie bananów, rodzynek czy moreli.
[]
7
Ponieważ rafinowane
produkty zbożowe w ok. 90 % pozbawione są niezbędnych dla
zdrowia witamin i minerałów, niezwykle ważne jest, aby zamiast
przetworów z białej, pozbawionej wartości mąki, spożywać produkty z
mąki razowej. Miejsce białego pieczywa, łuskanego ryżu czy makaronów
z rafinowanej mąki powinno zająć razowe pieczywo, ryż nie łuskany
oraz makaron z mąki razowej.
8
Chorzy na cukrzycę,
reumatyzm, artretyzm, nerki, wątrobę, przerost gruczołu krokowego a
szczególnie raka oraz częste choroby górnych dróg oddechowych,
powinni w czasie leczenia stosować w domu proste zabiegi
wodolecznicze. Najprostszy z nich, to po prostu długa gorąca
kąpiel przeplatana zimnym nacieraniem całego ciała. Zabieg ten
należy przeprowadzać raz a najlepiej dwa razy dziennie (2 godz.
przed śniadaniem i 2 godz. po kolacji). Przed zabiegiem należy wypić
ok.1 litr lekko gorącego naparu z mieszanki „Pyrosan”, lub lipy, bzu
czy malin. W czasie kąpieli do wanny należy stopniowo dolewać
gorącej wody, aż jej temperatura będzie bardzo wysoka. Po ok. 10
minutach od chwili rozpoczęcia zabiegu, aż do jego zakończenia, gdy
chory jest już rozgrzany i zaczyna się pocić, stale trzeba robić
zimne okłady na czoło oraz kark i co ok. 5 min. moczyć gąbkę w
bardzo zimnej lub lodowatej wodzie i nacierać całe ciało
rozpoczynając od rąk i nóg. To zimne nacieranie powinno trwać nie
więcej niż ok. 3 min. Następnie ponownie gorąca kąpiel przez ok. 5
do 10 min. i zimne nacieranie przez ok. 2 lub 3 min, i tak na
zmianę. W zależności od samopoczucia chorego, cały zabieg powinien
trwać od 15 do 45 min. Kąpiel ta ma wywołać obfite pocenie, dlatego
po jej zakończeniu trzeba uzupełnić ubytek wody i ponownie wypić ok.
1 litra samej ciepłej, nie słodzonej wody, lub wody ze świeżym
sokiem z cytryny. Szczególną ostrożność w czasie tego zabiegu muszą
zachować osoby o słabym sercu i diabetycy. Zabieg ten bardzo
przyspiesza proces leczenia i daje ogromne korzyści w postaci bardzo
sprawnego krążenia krwi, usunięcia przekrwienia i toksyn a w
szczególności intensywnego pobudzenia systemu obronnego, od którego
często w największym stopniu zależy to czy choroba zostanie
pokonana.
Podobny skutek można
uzyskać robiąc gorący prysznic na zmianę z zimnym okładem
lub nacieraniem, ze szczególnym uwzględnieniem obszaru ciała
dotkniętego chorobą. Na przykład, w przypadku guza piersi zabieg
powinien dotyczyć głównie chorej piersi, w chorobach górnych dróg
oddechowych klatki piersiowej i pleców, w przypadku cukrzycy
okolic trzustki, wątroby i kręgosłupa. Zabieg należy rozpocząć
gorącym prysznicem (stopniowo podnosząc temperaturę wody) trwającym
ok. 10 do 15 minut. Dopiero kiedy ciało jest dobrze rozgrzane należy
gąbkę lub ręcznik zanurzyć w lodowatej wodzie i nacierać obszar
ciała dotknięty chorobą, ale tylko przez ok. 1 minutę. Następnie
ponownie gorący prysznic na to samo miejsce przez ok. 3 minuty i
zimne nacieranie lub okład przez 1 minutę i tak na zmianę. Razem
tych zmian powinno być od 3 do 5.
Pozostałe szczegóły
związane z tym zabiegiem takie jak czas trwania, zimne okłady na
czoło i kark, picie wody przed i po zabiegu oraz przeciwwskazania są
takie same jak w przypadku gorącej kąpieli.
UWAGA: Ponieważ
nogi osób chorych na cukrzycę są mniej wrażliwe na wysoką
temperaturę wody, muszą zachować szczególną ostrożność mocząc nogi w
gorącej wodzie, gdyż inaczej może dojść do ich poparzenia.
[]
9
W ciągu dnia należy
spożywać nie więcej niż 3 posiłki i zawsze o tej samej porze.
Kolacja powinna być lekkostrawna (najlepiej same owoce) i spożywana
nie później niż o godz. 18. Idealnym jednak rozwiązaniem, zarówno
dla osób chorych jak i zdrowych, jest spożywanie tylko dwóch
posiłków dziennie, śniadania i obiadu z pominięciem kolacji. Między
posiłkami nie powinno się spożywać niczego, co zawiera kalorie a
ograniczyć się wyłącznie do picia wody lub niesłodzonej herbaty
ziołowej.
10
Popijanie posiłków jest
niezdrowe, gdyż powoduje upośledzenie procesów trawiennych. Picie
wody lub ziół zaleca się nie później niż 30 min. przed jedzeniem lub
nie wcześniej niż dwie godz. po jedzeniu. W ciągu dnia należy
wypijać trzy razy po 2 lub 3 szklanki wody. Łącznie ok. 6 do 10
szklanek dziennie. Zapotrzebowanie organizmu na wodę jest
szczególnie wysokie podczas chorób, którym towarzyszy wysoka
gorączka. W takiej sytuacji koniecznością jest picie tak dużej
ilości wody, aby mocz był bezbarwny. Spowoduje to spadek
niebezpiecznie wysokiej temperatury a czasami może ocalić nawet
życie chorego.
W celach leczniczych
wskazane jest regularne picie 3 x dziennie lekko podgrzanej wody „Jan”
i „Zuber” zmieszanych w proporcji 2 : 1 około pół godziny
przed jedzeniem. Połączenie tych wód daje bardzo dobre wyniki w
leczeniu: kamicy żółciowej i nerkowej, chorób nerek i wątroby,
wrzodów trawiennych, nieżytów żołądka, nadkwasoty, zgagi, depresji,
zaparć oraz wielu innych dolegliwości.
[]
11
Niezwykłe właściwości
lecznicze posiada też post, dlatego nie wolno lekceważyć tego
wypróbowanego sposobu zwalczania chorób. Każdego tygodnia przez 1 do
3 dni wskazany jest krótki post, w czasie którego nie powinno się
niczego jeść a pić jedynie samą wodę lub herbaty ziołowe. Inny
rodzaj postu leczniczego polega na spożywaniu wyłącznie owoców lub
świeżych soków z warzyw, 2 albo 3 razy dziennie. Chorym na raka
zaleca się picie soków ze świeżych buraków, marchwi, młodych liści
mniszka lekarskiego i pokrzywy (w sezonie). W przypadku owrzodzeń
układu pokarmowego – soki ze świeżej kapusty i marchwi, a w
chorobach górnych dróg oddechowych spożywanie owoców cytrusowych,
marchwi i oczywiście czosnku, nawet wielokrotnie w ciągu dnia.
12
Kaszę jaglaną
i płatki owsiane uważa się za najzdrowsze produkty zbożowe,
skutecznie pomagające w leczeniu wielu chorób, związanych na
przykład z: nadmiarem cholesterolu, alergiami, kamicą żółciową i
nerkową oraz wieloma innymi dolegliwościami. Dlatego jednym z
elementów skutecznej kuracji leczniczej jest też częste a w
niektórych przypadkach nawet codzienne spożywanie na śniadanie miski
płatków owsianych zwykłych lub „Górskich” (nigdy błyskawicznych) na
zmianę z kaszą jaglaną. Warunkiem powodzenia takiej kuracji jest
gotowanie tych produktów wyłącznie na wodzie a nie na mleku. Płatki
owsiane trzeba gotować ok. 15 do 30 min. Pod koniec gotowania można
dodać 2 duże łyżki otrąb z owsa i rodzynki. Po ugotowaniu, zaraz
przed spożyciem wskazany jest też dodatek utartego jabłka,
pokrojonego banana, kilku orzechów, miód itp. Następnego dnia dobrze
jest spożyć talerz gęstej kaszy jaglanej, którą należy gotować ok.
60 min w samej wodzie. Mniej więcej 10 min. przed końcem gotowania
można dodać taką samą ilość kaszy kukurydzianej, rodzynki i 2 duże
łyżki otrąb z owsa oraz tych same, wcześniej wymienione dodatki.
Zarówno owsiankę, jak i kaszę jaglaną, zamiast na słodko, można
spożywać z tłoczonym na zimno olejem z oliwek i odrobiną soli. Osoby
cierpiące na odwapnienie kości i osteoporozę nie muszą już dłużej
obawiać się spożywania owsa, ponieważ wykazano, że to nie owies, ale
raczej mleko z powodu zbyt dużej zawartości białka prowadzi do wyżej
wymienionych problemów.
[]
13
Ponieważ dla tworzących
system odpornościowy białych ciałek krwi, najważniejszym źródłem
energii potrzebnej im do walki z bakteriami, wirusami i komórkami
raka jest tlen, należy codziennie wykonywać ćwiczenia
fizyczne poparte głębokim oddychaniem lub udać się do lasu
(najlepiej iglastego) bądź parku na energiczny spacer. Osoby chore
mogą ćwiczyć w domu nawet w pozycji siedzącej lub leżącej, głęboko
oddychając i wymachując rękoma i nogami. Tempo i czas wykonywania
ćwiczeń należy zwiększać stopniowo, ćwicząc każdego kolejnego dnia
coraz energiczniej i dłużej. Ćwiczenia takie stymulują siły obronne
organizmu, poprawiają krążenie krwi, regulują ciśnienie oraz poziom
cholesterolu i cukru we krwi, poprawiają humor, wzmacniają kości i
mięsień sercowy a także wraz z potem i wydychanym powietrzem usuwają
z organizmu wiele szkodliwych produktów przemiany materii.
14
Często największą
przeszkodą w walce z chorobą jest przygnębienie, pesymizm i lęk.
Wszystko to prowadzi do bardzo poważnego osłabienia systemu
immunologicznego, od sprawności którego w naj-większym stopniu
zależy to czy chory powróci do zdrowia. Radość natomiast,
zadowolenie i poczucie bezpieczeństwa, jak wykazały badania,
pobudzają przysadkę mózgową do produkcji dużych ilości endorfiny.
Jeśli zaś poziom tego hormonu we krwi jest wysoki, wówczas leukocyty
są wystarczająco silne, aby zwalczyć najbardziej nawet niebezpieczne
choroby, włącznie z rakiem. Warto więc pamiętać o starej biblijnej
prawdzie podanej przez króla Salomona w Księdze Przypowieści:
„Wesołe serce jest najlepszym lekarstwem, lecz przygnębiony duch
wysusza ciało”. Osobom bardzo poważnie chorym, na przykład na raka,
najczęściej towarzyszy załamanie nerwowe oraz lęk, związany z
poczuciem zbliżającej się nieuchronnie śmierci. Dopóki dotknięty
chorobą człowiek nie zdoła zapanować nad tymi negatywnymi uczuciami,
szanse na powrót do zdrowia są bardzo nikłe. Jedyna skuteczna metoda
gwarantująca rozwiązanie tego problemu zawarta jest w słowach samego
Jezusa Chrystusa: „Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha
słowa mego i wierzy
temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem,
lecz przeszedł z śmierci do żywota”
JAN 5,24;
„Jeżeli wytrwacie w słowie moim, prawdziwie uczniami
moimi będziecie i poznacie prawdę, a prawda was wyswobodzi.”
JAN 8,31
Z obydwu
powyższych wypowiedzi wynika, że jeśli człowiek regularnie, wytrwale
i uważnie zapoznaje się z treścią Słowa Bożego i jeśli niezachwianie
wierzy, we wszystko, co zostało napisane w tej natchnionej księdze,
wówczas „pozna prawdę”. Poznanie zaś i akceptacja prawdy sprawi, że
zostanie „wyswobodzony” od lęku przed śmiercią i zapewni sobie
wewnętrzny pokój oraz nowe, nigdy nie kończące się, wolne od chorób
i cierpienia życie. Czytanie Pisma Świętego najlepiej rozpocząć od
poznania treści czterech ewangelii, zwracając szczególną uwagę na
objawioną w życiu i śmierci Chrystusa niezwykłą miłość Bożą do
grzesznego człowieka oraz opisy dokonanych przez niego uzdrowień. W
ten sposób w umyśle chorego zrodzi się przeświadczenie o istnieniu
kogoś kto bardzo kocha, troszczy się i jest w stanie wyleczyć każdą
chorobę. Także stosunek takiego człowieka do śmierci będzie wówczas
doskonale harmonizował ze słowami ap. Pawła: „Albowiem dla mnie
życiem jest Chrystus, a śmierć zyskiem.”
FIL. 1,21
[]
|
|