|
DLACZEGO WEGETARIANIZM?
Coraz częściej w środkach masowego przekazu słyszymy informacje o
bardzo niebezpiecznym dla ludzkiego zdrowia i życia skażeniu
pokarmów zwierzęcych. Razem z mięsem, do naszych organizmów mogą
wtargnąć różne niebezpieczne związki i drobnoustroje. Do
najgroźniejszych z nich należą: dioksyny, priony, komórki raka i
wirusy
wywołujące choroby nowotworowe (w Polsce wiele krów
zarażonych jest wirusem białaczki!), antybiotyki, które
osłabiają nasz system obronny, substancje hormonalne,
prowadzące do zachwiania równowagi hormonalnej, trujące glikozydy,
które mogą doprowadzić do zablokowania czynności wydzielniczych
tarczycy (nadwagi, wypadania włosów, nadpobudliwości nerwowej itp.),
adrenalinę przyczyniającą się do powstawania cukrzycy,
nadciśnienia, nerwowości i nieobliczalnych zmian w przebiegu
procesów psychicznych, aż wreszcie cholesterol, który jest
głównym powodem miażdżycy, zawałów serca, nadciśnienia i udarów
mózgu.
Ponadto w mięsie znajdują się ogromne ilości szkodliwych
produktów przemiany materii i pestycydów oraz nadmierne w
stosunku do naszych potrzeb ilości białka i kalorii.
Uważa się, że spożywanie zbyt dużych porcji białka zwierzęcego może
w pewnej mierze przyczynić się do powstawania nawet schizofrenii,
białaczki czy kamicy nerkowej.
Dużą popularnością w naszym kraju, szczególnie wśród młodzieży,
cieszy się hamburger. „Wegetariański Świat” zamieszcza jego
bardzo ciekawą recepturę: golonka ze ścięgnami i tłuszczem, mielonka
z serc, języków i tłuszczu oraz najbardziej zaskakujący składnik —
MRM czyli zmiażdżone i nie wykorzystane resztki zabitego zwierzęcia!
[]
Oblicza się, że do wyprodukowania jednego hamburgera trzeba
zniszczyć kilka metrów kwadratowych lasu tropikalnego, który nigdy
już nie odrośnie. Daje to wiele do myślenia, jeśli weźmiemy pod
uwagę, że codziennie na świecie spożywa się miliony hamburgerów.
Nawet ryby nie mogą już dzisiaj cieszyć się dobrą opinią.
Dość jednoznacznie wypowiada się na ten temat dr Scharffenberg,
który jest profesorem żywienia na Uniwersytecie Loma Linda w
Kalifornii: „Ostatnio przeprowadzone badania wykazały, że
wszystkie ryby z pewnego gatunku w jednym z jezior stanu Michigan
miały raka wątroby, a w jednej z rzek nowotwór wątroby stwierdzono
wśród 80% ryb. Ilość toksycznych pierwiastków, znajdujących się w
jednej ważącej pół kilograma rybie z jeziora Ontario równa była
wypiciu 1,5 miliona litrów zanieczyszczonej tymi toksycznymi
pierwiastkami wody z tego jeziora”.
Kilka lat temu w Hamburgu badaniom laboratoryjnym poddano węgorze
złowione w Bałtyku. Okazało się, że ich mięso zawierało tak
olbrzymie ilości rtęci, że dawka ta aż tysiąc razy przewyższała
dopuszczalną normę! Nic więc dziwnego, że u osób spożywających ryby
z Bałtyku stwierdza się we włosach i krwi duże stężenie rtęci, które
może wyrządzić człowiekowi ogromną krzywdę, uszkadzając mózg i
wzrok.
Obecnie nie ma wątpliwości, że również nabiał może stanowić
zagrożenie dla naszego zdrowia. W mleku oraz jego przetworach,
oprócz cholesterolu, antybiotyków, kazeiny może występować także
wirus białaczki (raka krwi), wirus paraliżu dziecięcego, zapalenia
wątroby itp. []
Chociaż niektórzy twierdzą, że człowiek nie może zarazić się wirusem
białaczki, spożywając skażone mleko, to twierdzenie takie nie ma
żadnego uzasadnienia, ponieważ nikt nie jest w stanie tego
sprawdzić, gdyż wymagałoby to przeprowadzenia doświadczeń z wirusem
białaczki na ludziach. Innego zdania jest profesor Scharffenberg,
który w jednej ze swoich książek wyjaśnia, że grupę szympansów
karmiono mlekiem od krów chorych na białaczkę i w ciągu jednego roku
wszystkie te zwierzęta zginęły w wyniku zachorowania na raka krwi.
Niebezpieczne w tym przypadku mogą okazać się też sery żółte i
twaróg, które często produkowane są z niepasteryzowanego mleka.
Profesor Scharffenberg twierdzi również, że ze względu na dużą
zawartość białka, nadmierne spożycie mleka i jego przetworów
prowadzi do odwapnienia kości!
W dzienniku Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego napisano, że grupa
dzieci chorych na często powtarzające się zapalenie oskrzeli została
wyleczona z wszystkich objawów tej choroby, gdy z ich diety usunięto
mleko.
Indyjscy zaś naukowcy w 1986 roku wykazali, że mleko pogłębia tylko
nadkwasotę i wręcz hamuje gojenie się wrzodów trawiennych! Jest tak,
ponieważ mleko jedynie chwilowo neutralizuje kwas żołądkowy, a potem
następuje znacznie intensywniejsze wydzielanie kwasu solnego w
żołądku.
Szczególnie jednak niebezpieczne wydają się być sery żółte, które
obok czekolady najbardziej osłabiają system obronny człowieka,
przyczyniając się do alergii, często powtarzających się chorób
górnych dróg oddechowych, reumatyzmu, chorób nowotworowych itp.
Prawdą jest, że pokarmy roślinne są także zanieczyszczone, ale w
przeciwieństwie do produktów zwierzęcych nie zawierają tego, co
stanowi dla nas największe zagrożenie, posiadają błonnik i w wielu
przypadkach mają nawet właściwości lecznicze. Z tego powodu,
dieta wegańska (składająca się wyłącznie z produktów roślinnych)
jest niewątpliwie najlepszym rozwiązaniem. Można śmiało
pokusić się o stwierdzenie, że jest to najzdrowszy, najtańszy,
bardzo smaczny i możliwy do zrealizowania sposób odżywiania się.
Z soi, proteiny sojowej, orzechów, nasion, zbóż, warzyw i owoców
można w prosty sposób przyrządzić „roślinne”: mięso, kotlety, mleko,
majonez, masło, twaróg, a nawet roślinny smalec, flaki i bigos!
Wystarczy tylko zaopatrzyć się w przepisy, mikser i potrzebne
produkty! []
Powołując się na największe światowe autorytety w dziedzinie
żywienia można z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że nawet
wyłącznie roślinna dieta jest całkowicie bezpieczna, pod warunkiem,
że będzie urozmaicona i będzie zawierać w swoim składzie:
owoce, warzywa, nierafinowane produkty zbożowe, nasiona i rośliny
strączkowe (soja, fasola, soczewica itp.).
Należy dążyć do tego, aby każdego dnia, na przestrzeni przynajmniej
tygodnia, spożywać inny rodzaj pokarmów roślinnych, a wtedy
dostarczymy organizmowi zarówno pełnowartościowego białka, jak i
wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jeśli zaś chodzi o
witaminę B12, to jest ona w dostatecznych
ilościach wytwarzana i wchłaniana w jelicie cienkim człowieka, więc
nie ma konieczności spożywania jej razem z mięsem i nabiałem. Poza
tym, witamina B12 dostępna jest w postaci tabletek, a
pierwsze objawy jej niedoboru mogą pojawić się dopiero po upływie
około 10-20 lat.
Warto też pamiętać, że w wyniku radykalnej zmiany diety może
wystąpić czasowe osłabienie. Spowodowane bywa ono uzależnieniem od
występującego w mięsie kwasu moczowego, który pod względem budowy
prawie nie różni się od kofeiny — narkotyku występującego w kawie.
Dlatego po zaprzestaniu spożywania mięsa, podobnie jak po rezygnacji
z picia kawy może pojawić się osłabienie, które ustępuje zwykle po
upływie tygodnia.
Weganizm jest nie tylko lepszym i bardziej bezpiecznym sposobem
odżywiania, ale niewątpliwie także jedną z najbardziej skutecznych
metod w zapobieganiu i leczeniu wielu najczęściej spotykanych
chorób.
Czosnek, otręby z owsa, oliwa z oliwek, fasola, soja, orzechy i
występujące w jabłkach pektyny, skuteczniej usuwają cholesterol z
naczyń krwionośnych niż jakikolwiek syntetyczny lek. []
Ostatnie badania przeprowadzone w Centrum Badań Raka w Heidelbergu
wykazały, że białe ciałka krwi wegetarian są dwukrotnie bardziej
skuteczne w zwalczaniu komórek nowotworowych niż w przypadku osób
spożywających mięso. Dr Herbert Pierson z Amerykańskiego Instytutu Onkologicznego nazywa
owoce cytrusowe „pakietami przeciwrakowymi”, ponieważ występuje w
nich aż 58 antynowotworowych substancji! Jedną z nich jest silny
przeciwutleniacz — glutation.
W czosnku wykryto aż ponad 30 związków czynnych o działaniu
przeciwnowotworowym, które potrafią blokować najsilniejsze nawet
rakotwórcze związki, takie jak nitrozoaminy i aflatoksyny, a
dodatkowo działają toksycznie na złośliwe komórki i je uszkadzają.
Badania prowadzone wśród adwentystów (jedno z wyznań protestanckich
m. in. propagujące zdrowy styl życia) dowiodły, że nawet suszone
owoce i pomidory mają właściwości antyrakowe.
Znane są też przypadki wyleczenia z białaczki w wyniku długotrwałego
spożywania dużych ilości soku z marchwi i buraka. Także soja wpływa
hamująco na rozwój nowotworów hormonozależnych, takich jak rak
sutka. Soja jest też najbogatszym źródłem nie tylko białka, ale
również tak zwanych inhibitorów proteazy, które całkowicie blokują
rozwój raka jelita grubego. Występujące zaś w soi saponiny pobudzają
odporność i niszczą niektóre rodzaje komórek nowotworowych, hamując
rozwój raka szyjki macicy i skóry.
Profesor Gary Frazer z Uniwersytetu Loma Linda, badając liczącą
około 30 tys. osób grupę adwentystów odkrył, że orzechy pozostają na
czele listy pokarmów zapobiegających atakom serca. Spożywana
regularnie owsianka zmniejsza objawy związane z zaprzestaniem
palenia papierosów i zażywania opium.
Brokuły, cebula, czosnek, jęczmień i soczewica regulują poziom cukru
we krwi. []
U wegan o wiele rzadziej dochodzi do odwapnienia kości i osteoporozy,
gdyż spożywają oni mniej białka, a jedzą sporo bogatych w wapń
przetworów z soi, zielonolistnych warzyw i nasion oraz owoców
zawierających bor (jabłka, gruszki, rodzynki).
Dieta wegańska i post to jedyny skuteczny środek w walce z
reumatyzmem. Uczeni z Norwegii dowiedli, że dieta roślinna daje
poprawę aż u 9 na 10 pacjentów chorych na reumatyzm. Bardzo często
całkowita rezygnacja nie tylko ze spożycia mięsa, ale także i serów
żółtych oraz mleka prowadzi do ustąpienia reumatoidalnego zapalenia
stawów, alergii, otyłości czy chronicznych chorób górnych dróg
oddechowych.
Są także dowody na to, że całkowita rezygnacja z produktów
zwierzęcych pomaga w leczeniu astmy. Poprawę uzyskuje się zwykle po
upływie około 4 miesięcy od zmiany diety.
Według nowych badań Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych:
orzechy, nasiona, zielone oliwki, zarodki i otręby pszenne, dzięki
zawartości miedzi, działają przeciwmigrenowo. Kapusta, szpinak, kabaczek, zielona fasolka, cebula, szczypior,
marchew, seler i czosnek najlepiej chronią przed rakiem żołądka.
Pijąc 2-3 razy dziennie szklankę soku ze świeżej kapusty (najlepiej
włoskiej) można w ciągu 2 tygodni wyleczyć się z wrzodów układu
trawiennego, gdyż warzywo to zawiera najwięcej antywrzodowej
witaminy U. Spożywanie marchwi i suszonych moreli bogatych w ß-karoten, w pewnym
stopniu chroni przed rakiem płuc. Lekarze z Pensylwanii twierdzą, że zmiana diety na roślinną (wolną
od cholesterolu i uboższą w białko) najlepiej zapobiega tworzeniu
się kamieni żółciowych i nerkowych.
Można byłoby wymienić znacznie więcej argumentów przemawiających na
korzyść wegetarianizmu, jednak te, które zostały przedstawione
powinny być w zupełności wystarczające, aby zmienić sposób
odżywiania się, a przynajmniej ograniczyć ilość spożywanych pokarmów
zwierzęcych na korzyść roślinnych.
Przeciętny Amerykanin a także Polak (w obu przypadkach dieta jest
zbliżona) podczas swojego życia zjada około 21 krów, 15 owiec, 20
świń, 200 kurcząt, 500 kg mięsa innych zwierząt i 5 ton cukru
rafinowanego (65 kg rocznie)!!! Wynika z tego dość wyraźnie, że „co
nieco” z tych ogromnych ilości spożywanych produktów pochodzenia
zwierzęcego dałoby się przynajmniej ograniczyć.
Już czas, abyśmy tym biednym zwierzętom oraz sobie okazali litość i
wrócili do diety starej jak świat:
„Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką
roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa,
których owoc ma w sobie nasienie: Niech to
będzie dla was pokarmem”
MOJŻ 1,29.
[]
|
|