Staliśmy się
szczurami doświadczalnymi w gigantycznym eksperymencie. Spożywamy żywność
zmienioną genetycznie bez dostatecznego sprawdzenia, czy jej spożywanie
jest bezpieczne dla zdrowia ludzi. Nauka daje możliwość manipulowania pulą
genetyczną organizmów, w taki sposób by jak najlepiej spełniał on nasze
oczekiwania. Pozwala na wprowadzanie materiału genetycznego
determinującego jakąś pożądaną cechę, której prawdopodobnie nie dałoby się
wykształcić drogą zwykłych krzyżówek. Żywność zmodyfikowana genetycznie jest
nazywana także żywnością transgeniczną.
CZYM JEST
MODYFIKACJA GENETYCZNA?
Technika ta obejmuje zmianę DNA w genach komórek, wpływającą na
dziedziczne cechy komórek. Przy pomocy zmian genetycznych można
przyspieszyć proces wybiórczego rozmnażania, tak iż uczeni nie muszą
czekać wiele lat na efekty doboru, aby osiągnąć pożądane rezultaty, jak to
bywa przy zastosowaniu tradycyjnej metody. Zmiany genetyczne pozwalają na
dodawanie nowych dziedzicznych cech — takich jak produkowanie substancji
odstraszających owady, co zapobiega niszczeniu plonów przez szkodniki.
Modyfikacja genetyczna czyni plony odpornymi na pewne herbicydy używane do
niszczenia chwastów. To pozwala rolnikom opryskiwać pola herbicydami
(środki zwalczające chwasty) bez obawy, że zniszczą plony.
Modyfikacja
genetyczna umożliwia wprowadzenie genów z jakiejkolwiek rośliny czy
zwierzęcia do innego organizmu (np. geny z ryby można wszczepić pomidorom,
aby można było z nich wytwarzać przecier bardziej odporny na psucie).
Modyfikacja genetyczna pozwala na uzyskanie produktów żywnościowych o
wyższej wartości odżywczej (np. niektóre geny umożliwiają uzyskanie
większej zawartości białka w ziarnach zbóż; inne sprawiają, że oleje
produkowane z niektórych roślin, m.in. rzepaku, zawierają więcej
nienasyconych kwasów tłuszczowych).
Modyfikacja genetyczna służy uprawie
roślin, które mogą rosnąć i przynosić plony w niesprzyjających warunkach (np.
na pustyni, w rejonach o niskiej temperaturze albo w miejscach, gdzie woda
morska czyni glebę zbyt słoną, by mogły na niej rosnąć zwykłe rośliny
uprawne).
Geny są czymś w rodzaju mikroskopijnego odbicia całego organizmu. Każda
roślina i zwierzę różnią się między sobą, gdyż posiadają różny materiał
genetyczny w swoich komórkach. Modyfikacja genetyczna jest procesem zmiany
informacji w nich zawartych, zwłaszcza przez sztuczne przenoszenie genów
jednego organizmu do drugiego. Podczas gdy tradycyjne metody uprawy
selektywnej pozwalają na wymianę genów między podobnymi gatunkami,
modyfikacja genetyczna umożliwia wszczepianie genów z jakiejkolwiek
rośliny czy zwierzęcia w jakikolwiek inny organizm żywy. Jednak rośliny
zmodyfikowane genetycznie nie są w stanie same się reprodukować. []
SOJA —
WIELKI SKARB
Około trzech tysięcy lat temu rolnicy w Chinach zaczęli uprawiać roślinę
będącą poprzedniczką współczesnej soi. Roślina ta płożyła się po ziemi, co
znacznie utrudniało uprawę i zbiór plonów. Nasiona były bardzo twarde,
wymagały długiego gotowania, a nawet dobrze ugotowane były dość ciężko
strawne. Około 1100 roku p.n.e. roślinę tę zaczęto selektywnie uprawiać i
udało się uzyskać odmianę rosnącą prosto i przynoszącą więcej nasion
bogatszych w białko. W ciągu kolejnego tysiąca lat soja stała się jednym z
podstawowych produktów spożywczych Chińczyków. Jej odmiany noszą różne
nazwy (żółty klejnot, wielki skarb czy niesie szczęście).
Sprowadzona na Zachód w 1765 roku przez Samuela Bowena, kupca, który nabył
nasiona w Chinach, soja została poddana badaniom pod względem wartości
odżywczej i przez kolejne kilkadziesiąt lat była uprawiana na paszę dla
zwierząt hodowlanych. W 1800 roku włączono soję do jadłospisu ludzi, a jej
uprawa znacznie się rozszerzyła, gdy potwierdzono jej wartość odżywczą.
Stany Zjednoczone, Brazylia, Chiny i Argentyna wytwarzają obecnie około
dziewięćdziesięciu procent światowej produkcji soi.
MONSANTO
W zdumiewającym zwrocie, jaki nastąpił w ostatnich latach w świecie,
kontrola nad produkcją soi przeszła z rąk rolników i tradycyjnego
przemysłu przetwórczego w ręce biotechnologów. W ciągu ostatnich kilku lat
firmy biotechnologiczne rozwinęły technologię genetyczną, by wyprodukować
odmiany odporne na silny herbicyd o nazwie Roundup (popularny także w
Polsce). Obecnie pracuje się nad zmodyfikowaniem pod tym względem
większości roślin uprawnych, w tym soi, kukurydzy, ziemniaków i bawełny.
W 2000 roku firma Monsanto wypuściła na rynek nasiona oznaczone jako
Roundup Ready — odporne na herbicyd Roundup — i rozprowadza je za
pośrednictwem firm zajmujących się dystrybucją materiału siewnego, w
których ma swoje udziały albo które w całości należą do tego koncernu.
Monsanto stworzyło technologię genetyczną, która farmerów uprawiających
zmodyfikowane rośliny uzależnia od głównego produktu wytwarzanego przez
koncern — herbicydu Roundup. Jako warunek dostępności sprzedaży nasion
Roundup Ready rolnicy muszą podpisać z Monsanto umowę, w której
zobowiązują się, że Roundup będzie jedynym herbicydem stosowanym przez
nich w uprawie tych roślin. Opracowany w 1973 roku Roundup stał się
produktem przynoszącym koncernowi ogromne zyski. Obecnie koncern uzyskuje
z jego sprzedaży około połowy wszystkich swoich dochodów. Tak więc
Monsanto stara się za pomocą technologii genetycznej uzależnić rolników od
swojego produktu. Ostatnio postanowiono do grupy roślin Roundup Ready
dołączyć także buraki ćwikłowe i rzepak. []
17 lutego 1999 roku Monsanto zostało skazane na zapłacenie siedemnastu
tysięcy funtów brytyjskich kary za dopuszczenie do uprawy zmodyfikowanego
genetycznie rzepaku zbyt blisko pól z niezmodyfikowanymi roślinami. Uprawa
w hrabstwie Lincolnshire w Wielkiej Brytanii została zniszczona po tym,
jak naukowcy wykryli, że zmodyfikowany rzepak skrzyżował się z
niezmodyfikowanym.
Stawia to pod znakiem zapytania wartość oznakowań żywności, do której
użyto rośliny zmodyfikowane genetycznie, zwłaszcza, że nasiona tych roślin
i uprawianych w sposób tradycyjny mają identyczne właściwości.
NAUKOWCY
10 sierpnia 1998 roku profesor Arpad Pusztai wystąpił w Anglii w programie
telewizyjnym, w którym ostrzegł przed niedostatecznym przebadaniem wpływu
żywności zmodyfikowanej genetycznie na organizm człowieka. Stwierdził, że
prowadzi eksperymenty wykazujące, iż karmienie genetycznie zmodyfikowanymi
ziemniakami młodych szczurów zaburza u nich reakcje systemu obronnego oraz
szkodzi ich wzrastaniu i rozwojowi.
Profesor Pusztai, który został zwolniony ze swojego stanowiska w Rowett
Research Institute w Aberdeen, twierdzi, że wskutek wyników jego badań na
szczurach nie będzie jadł produktów modyfikowanych genetycznie, dopóki nie
zostaną one poddane wystarczająco wnikliwym badaniom.
Dalsze badania na tych samych szczurach prowadzone przez innego naukowca z
Aberdeen University Medical School potwierdziły odkrycia profesora
Pusztaia, o czym doniósł dziennik The Guardian.
W wielu krajach Europy, pomimo rozporządzeń nakazujących opatrzenie
żywności modyfikowanej genetycznie odpowiednimi etykietami, około
dziewięćdziesięciu procent tej żywności albo gotowych dań zawierających ją
nie jest odpowiednio oznaczanych — donosi organizacja Greenpeace.
W Unii Europejskiej jest obowiązek znakowania żywności genetycznie
zmienionej, ale nie przestrzega się go rygorystycznie. Niektóre koncerny,
np. Unilever czy Nestle, zamieszczają takie informacje na opakowaniach,
inne nie. Jeden z angielskich magazynów konsumenckich zapytał wytwórców
trzydziestu dwóch produktów, zawierających soję i kukurydzę, co do których
można było sądzić, że zawierają żywność genetycznie zmienioną, dlaczego
tego nie zaznaczają. Ośmiu odpowiedziało, że składniki były naturalne,
szesnastu — że dodatku zmodyfikowanych białek nie muszą zaznaczać po ich
przetworzeniu, a ośmiu — że nie znają pochodzenia ziaren. []
ŻYWNOŚĆ
MODYFIKOWANA GENETYCZNIE W JADŁOSPISIE CZŁOWIEKA
Badania wskazują, że aż 60% sprzedawanej w Unii Europejskiej żywności może
zawierać jakieś domieszki organizmów modyfikowanych genetycznie. Soja od
bardzo dawna była używana do produkcji żywności. Na Zachodzie soja
modyfikowana genetycznie jest używana do wytwarzania takich produktów jak
margaryna, lody, pieczywo i inne produkty zbożowe, wegetariańskie
substytuty mięsa, słodycze, herbatniki, sos sojowy, mleko sojowe, mąka
sojowa, tofu i odżywki dla dzieci. Białko sojowe i lecytyna sojowa są
cennym i łatwo dostępnym źródłem białka i tłuszczu. Lecytyna sojowa jest
używana jako emulgator i stabilizator w przemyśle cukierniczym. Olej
sojowy jest dodawany do bardzo wielu produktów, w których składzie
wymienia się olej roślinny. Wytłoczyny sojowe pozostające po produkcji
oleju są używane do wytwarzania pieczywa o podwyższonej zawartości
błonnika oraz do produkcji przekąsek takich jak różnego rodzaju chrupki i
chipsy.
ZNANE
EFEKTY UBOCZNE
Co do szkodliwości produktów wytworzonych z roślin genetycznie zmienionych
zdania są podzielone. Niektórzy uważają, że spożywanie nasion z tych
roślin w niczym nam nie zagraża, chociaż oczywiście zdarzały się
przypadki, iż geny np. wprowadzone do żywności, która nie była dotychczas
alergiczna stawały się taką żywnością, ale jest to kwestia o charakterze
sporadycznym. Są też i inne opinie. Niektórzy sądzą, że
nienaturalne przenoszenie genów między gatunkami jest przyczyną rozwoju
niebezpiecznych chorób przekraczających bariery gatunków są przekonani, że
wskutek stosowania techniki modyfikacji genetycznych powstają nowe toksyny
i alergeny w łańcuchu pokarmowym. Następuje osłabienie systemu
odpornościowego ich zdaniem, genetyczna modyfikacja jest jednym z
najniebezpieczniejszych procesów, jakie kiedykolwiek wymyślono, bowiem
skutki przypadkowo popełnionych błędów mogą się okazać nieodwracalne.
Modyfikacja genetyczna będzie mieć znaczący wpływ na zdrowie i byt tych,
którzy odżywiają się zmodyfikowaną soją, jako jednym z podstawowych
produktów w swoim jadłospisie.
Obecnie jedynym sposobem upewnienia się, że spożywamy wolne od
genetycznych modyfikacji produkty, jest zaopatrywanie się w tzw. żywność
ekologiczną. Najlepiej zaś uprawiać własne warzywa i owoce, jeśli ma się
do tego odpowiednie warunki. []
INFORMACJE DODATKOWE
W krajach
Unii Europejskiej i Ameryki Północnej żywność transgeniczna może być:
• stosowana
bezpośrednio w żywieniu ludzi, np. pomidory o przedłużonej świeżości;
• surowcem do produkcji konkretnych wyrobów spożywczych, np. frytki
otrzymane z ziemniaków odpornych na stonkę;
• surowcem do produkcji dodatków bądź składników żywności, np. lecytyna
wyprodukowana z genetycznie modyfikowanej soi;
• używana bezpośrednio w przemyśle spożywczym, jak np. zmodyfikowane
drożdże w piwowarstwie i piekarnictwie, preparaty
chymozyny w serowarstwie, zakwasy, enzymy itp.;
• genetycznie zmodyfikowane rośliny mogą być wykorzystywane jako pasza
bądź jej komponent w żywieniu drobiu, trzody
chlewnej, bydła.
W Unii
Europejskiej dopuszczono od 1994 r. do obrotu handlowego następujące
genetycznie modyfikowane rośliny w celach spożywczych i uprawnych:
• ziemniaki
i kukurydza odporne na szkodliwe owady z wbudowanym genem białka „Bt”;
• pomidory o przedłużonej świeżości i spowolnionym procesie dojrzewania;
• bawełna, rzepak, ziemniaki i soja z odpornością na herbicydy;
• rzepak ze zmodyfikowanym składem oleju, dynia odporna na wirusy.
STAN
PRAWNY
W Polsce
obowiązują ustawy dotyczące wprowadzania do obrotu i produkcji żywności:
• ustawa z
29.08.1997 r. o zmianie ustawy o ochronie i kształtowaniu środowiska (Dz.
U. nr 133/1997, poz. 885 ze zmianami);
• rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i
Leśnictwa z 08.10.1999 r. w sprawie organizmów modyfikowanych genetycznie
(Dz. U. nr 86/1999, poz. 962).
Zgodnie z
tymi ustawami każdy producent żywności zmodyfikowanej genetycznie musi
przed wprowadzeniem jej na rynek uzyskać zezwolenie Ministra Ochrony
Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa.
Produkty
zawierające zmodyfikowany technikami inżynierii genetycznej genom powinny
być odpowiednio opakowane i oznakowane. Opakowanie powinno uniemożliwiać
uwolnienie zmodyfikowanych genów do środowiska podczas transportu,
przechowywania i użytkowania. Na opakowaniu produktu powinien być
umieszczony, w kolorze kontrastującym z barwą opakowania, napis: „produkt
genetycznie zmodyfikowany”. Na opakowaniu produktu, którego niektóre
składniki stanowią żywność genetycznie zmodyfikowaną albo ich części, obok
nazwy składnika należy umieścić również w kolorze kontrastowym w stosunku
do koloru opakowania napis „genetycznie zmodyfikowany” lub zaznaczyć
gwiazdką (*) i umieścić odnośnik pod wyszczególnieniem składników.
W przypadku
wątpliwości, należy skontaktować się z Krajowym Systemem Informowania o
Produktach Niebezpiecznych, który jeżeli chodzi o żywność zaczął działać
od stycznia 2003 roku jako zintegrowany system ostrzegania o produktach
niebezpiecznych dla zdrowia.
* — na
podstawie materiałów własnych autora.
|