Autorska płyta Mariusza Zawieruchy opowiada o cudzie życia na każdym jego etapie... W oczach Bożych jesteś cudem!

Dieta łatwostrawna

Zastosowanie: CHOROBY UKŁADU POKARMOWEGO

PRODUKTY I POTRAWY DOZWOLONE PRZECIWWSKAZANE
PIECZYWO pieczywo jasne, czerstwe, sucharki; graham w ograniczonej ilości pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże;
PRODUKTY ZBOŻOWE mąka pszenna, jasna; drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna łamana dobrze oczyszczona; płatki owsiane oczyszczone; ryż; drobne delikatne makarony; mąki razowe; grube kasze: pęczak, gryczana; grube makarony;
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE mleko2% tłuszczu, słodkie i zsiadłe; mleko w proszku odtłuszczone; ser twarogowy chudy, tłusty, homogenizowany; produkty mleczne przekwaszone, sery żółte i topione;
JAJA gotowane na miękko, w koszulkach; ścięte na parze w formie jajecznicy, jaj sadzonych, omletów, żółtka do zaprawiania zup; gotowane na twardo i smażone w zwykły sposób;
MIĘSO, DRÓB, WĘDLINY, RYBY mięsa chude i chudy drób: cielęcina, wołowina, kurczak, indyk, chude wędliny, parówki; chude ryby: dorsz, leszcz, sola, sandacz; tłuste gatunki mięs i drobiu: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna; tłuste wędliny, wyroby wędliniarskie; tłuste ryby: węgorz, łosoś, makrela, śledź, sardynka; mięsa peklowane; ryby wędzone;
TŁUSZCZE masło, olej sojowy, słonecznikowy, oliwa, słodka śmietana; masło roślinne w bardzo ograniczonej ilości; śmietana kwaśna; smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny, olej rzepakowy;
ZIEMNIAKI gotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree; frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy;
WARZYWA gotowane: marchew, buraki, dynia, kalafior, kabaczek, szpinak młody, zielony groszek (w ograniczonej ilości) i fasolka szparagowa; warzywa „z wody” w formie puree, poprószone mąką, ewentualnie z dodatkiem świeżego masła; na surowo: zielona sałata, pomidory bez skórki, cykoria, utarta marchewka, ewentualnie z jabłkiem; wszystkie odmiany kapusty, papryka, cebula, szczypiorek, ogórki, rzodkiewki, chrzan, grzyby; potrawy z warzyw zaprawianych zasmażkami lub smażone; warzywa konserwowane octem;
OWOCE dojrzałe bez skórki i pestek, jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany, winogrona, maliny, porzeczki, czarne jagody — w formie przecieru lub soku; wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce suszone, orzechy;
SUCHE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH żadne; wszystkie są zabronione: groch fasola, bób, soczewica, soja;
CUKIER I SŁODYCZE cukier, miód, dżemy bez pestek; przetwory owocowe (z dozwolonych owoców) z dodatkiem cukru — kompoty, galaretki; chałwa, czekolada; słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy;
PRZYPRAWY tylko łagodne w ograniczonych ilościach; sól, cukier, sok z cytryny, koper zielony, wanilia, kminek, ew. cynamon; ostre przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, maggi, kostki bulionowe, wszelkiego rodzaju pikle;
ZUPY kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne; przetarte zupy owocowe z dozwolonych owoców, zupy warzywne czyste — barszcz, pomidorowa; zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana; zupy na odtłuszczonych wywarach mięsnych lub z kości cielęcych lub wołowych o ile nie ma przeciwskazań; zupy zagęszczone zawiesiną mąki w wodzie lub mleku — bez zasmażek; zupy zagęszczone zawiesiną mąki w słodkiej śmietance lub zaciągnięte żółtkiem, zupy z dodatkiem świeżego masła; kapuśniaki, zupa ogórkowa, fasolowa, grochowa, grzybowa; zupy zaprawiane zasmażkami lub śmietaną;
POTRAWY MIĘSNE I RYBNE gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, potrawki, pulpety, budynie; smażone, duszone, pieczone — w sposób konwencjonalny;
POTRAWY Z MĄKI I KASZ kasze gotowane na sypko lub rozklejone, budynie z kasz lub drobnego makaronu z mięsem i warzywami, lane kluski i leniwe pierogi z małym dodatkiem mąki; smażone: kotlety z kaszy, kluski kładzione, francuskie, zacierki;
SOSY o smaku łagodnym zaprawiane słodką śmietanką, masłem lub żółtkiem, zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie, mleku lub słodkiej śmietance — koperkowy, potrawkowy, jarzynowy, cytrynowy, pomidorowy; wszystkie na zasmażkach ostre: chrzanowy, grecki;
DESERY I CIASTA kompoty, kisiele, galaretki — z dozwolonych owoców (owoce pestkowe przetarte); mus z pieczonego jabłka; budynie, kisiele mleczne; czerstwe ciasto drożdżowe, biszkopt; desery z przeciwwskazanych owoców, z czekoladą, orzechami, torty i ciastka z kremem, pączki, faworki, tłuste ciastka jak kruche, francuskie, keks, makowiec;
NAPOJE herbata, herbata z mlekiem lub cytryną, kawa zbożowa, mleko, kakao owsiane, napoje owocowe, soki warzywne; kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe;